ΑΜΜΩΝΙΑ (ΝΗ3/ΝΗ4)
- Αποβάλλεται από τα ψάρια (κόπρανα ή αποπνοια από τα βραγχια) και παράγεται και απο την παραπάνω τροφή που δεν τρώνε τα ψάρια μας και αποδομείται.
- Σε ένα υγιές ενυδρειο πονικο σύστημα τα επίπεδα της αμμωνίας πρέπει να είναι 0 ppm (parts per million) 0mg/L. Αν δούμε κάποια αύξηση ενώ έχει στρωθεί το σύστημα μας τότε το πιο συνηθισμένο είναι οτι ταίζουμε τα ψάρια μας πολύ περισσότερο από αυτό που θέλουν να φάνε. Πρακτικός κανόνας ταίζουμε τόση τροφή όσο τρώνε τα ψάρια μας σε 3-5 λεπτά. Αν την φάνε πολύ γρήγορα βάζουμε λίγο ακόμη, ενώ αν δεν την φάνε την επόμενη φορά βάζουμε λιγότερη. Ταίζουμε 1-2 φορές την ημέρα.
- Αν ανέβει πάνω από 0,02 ppm τότε αρχίζει και γίνεται βλαβερή για τα ψάρια μας. Στιγμιαίες αυξήσεις έως 0,5ppm μπορεί να μην σκοτώσουν τα ψάρια μας αλλά πολύ πιθανά θα προκαλέσουν νόσο στα βράγχια των ψαριών μας.
- Όσο πιο όξινο είναι το pH τόσο περισσότερη αμμωνία βρίσκεται στην ιονισμένη μορφή(ΝΗ4) του αμμωνίου που είναι λιγότερο τοξική, ενώ οσο πιο αλκαλικό ειναι το pH τόσο περσσότερη αμμωνία βρίσκεται στην μη ιονισμένη τοξική μορφη(ΝΗ3).
- Είναι το πιο τοξικό παράγωγο απο ολες τις παραμέτρους
- Εάν ανέβει πάνω από 1ppm 1) χαμηλώστε το pH στο 6,4-6,8 2) αυξήστε τον αερισμό της δεξαμενής 3) αλλάξτε 40% του νερού της δεξαμενής 4) μειώστε τον αριθμό των ψαριών
ΝΙΤΡΩΔΗ (ΝΟ2)
- Παράγονται από τα Nitrosomonas βακτήρια από την αποδόμηση της αμμωνίας.
- Είναι τοξικά για τα ψάρια. Πάνω από 0,5ppm (mg/L) προκαλούν δηλητηρίαση απο νιτρώδη στα ψάρια μας και το θάνατο.
- Σε ένα υγιές ενυδρειο πονικο σύστημα τα επίπεδα των νιτρωδών πρέπει να είναι 0 ppm (parts per million) 0mg/L.
- Εάν ανέβουν πάνω από 0,25ppm 1) αυξήστε τον αερισμό της δεξαμενής 2) αλλάξτε 40% του νερού της δεξαμενής 3) μειώστε τον αριθμό των ψαριών
ΝΙΤΡΙΚΑ(ΝΟ3)
- Παράγονται απο τα Nitrobacter βακτήρια απο την αποδόμηση των νιτρωδών.
- Τα ψάρια μπορούν να αντέξουν σχετικά ψηλά επίπεδα νιτρικών
- Λειτουργούν σαν λίπασμα για τα φυτά μας.
- Σε ένα υγιές ενυδρειοπονικο σύστημα τα επίπεδα των νιτρικών πρέπει να είναι γύρω στα 50ppm. Μέτρηση νιτρικών πάνω απο 50ppm σημαίνει οτι δεν έχουμε φυτέψει αρκετά φυτά στα κρεβάτια μας ή πρέπει να προσθέσουμε επιπλέον κρεβάτια.
- Εάν ανέβουν πάνω από 100ppm 1) αλλάξτε 40% του νερού της δεξαμενής 2) φυτέψτε περισσότερα φυτά ή προσθέστε περισσότερα κρεββάτια.
ΟΞΥΓΟΝΟ(Ο2)
- Το οξυγόνο μεταφέρεται στο νερό απο την ατμόσφαιρα με απλή διάχυση. Το μέγεθος της επιφάνειας επαφής νερού- αέρα και η κίνηση στην επιφάνειας του νερού επηρεάζουν θετικά την δυνατότητα διάχυσης. Η χρήση αεραντλίας αυξάνει αυτή την επιφάνεια καθώς κάθε φυσαλίδα λειτουργεί ξεχωριστά σε οτι αφορα την διάχυση.
- Το διαλυμένο οξυγόνο στο νερό εξαρτάται από τη θερμοκρασία του νερού. Όσο πιο χαμηλή θερμοκρασία τόσο πιο πολύ διαλυμένο οξυγόνο. Για παράδειγμα το διαλυμενό οξυγόνο(Δ.Ο.) (DO) σε θερμοκρασία 0 C είναι περίπου 15mg/L, ενώ σε θερμοκρασία 30 C είναι περιμπου το μισό 7,5mg/L.
- Σε ένα υγιές ενυδρειοπονικο σύστημα τα επίπεδα του διαλυμένου οξυγόνου στο νερό δεν πρέπει να είναι κάτω από 5mg/L.
- Αν πέσουν κάτω από 5mg/L τα ψάρια θα αρχίσουν να ανεβαίνουν στην επιφάνεια για αέρα, τα βακτήρια θα πάψουν να μετατρέπουν την αμμωνία (γιατί και αυτα χρειάζονται οξυγόνο για να λειτουργήσουν) σε νιτρώδη και αν δεν κάνουμε κάτι τα ψάρια μας θα πεθάνουν σε μερικές ώρες ( δεν θα αντέξουν περισσότερες από 4 ώρες {σε πιο φορτωμένα συστήματα θα πεθάνουν πιο γρήγορα}).
- Εάν τα επίπεδα του οξυγόνου είναι κάτω από 3-5 ppm 1) αυξήστε τον αερισμό της δεξαμενής 2) μειώστε τον αριθμό των ψαριών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου