Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΥΔΡΕΙΟΠΟΝΙΑΣ

Παρά το οτι δεν έχω γράψει ακόμα για κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρει κάποιος προτού ξεκινήσει να λειτουργεί ένα σύστημα ενυδρειοπονίας θα προχωρήσω μετά από ερώτηση του αναγνώστη polyteknos στο πως μπορούμε να φτιάξουμε ένα μικρό σύστημα οικιακής χρήσης.

ΥΛΙΚΑ
2 βαρέλια 200 λίτρων κατάλληλα για τρόφιμα
μαυρο πλαστικό λάστιχο ποτίσματος ή καλύτερα μετακίνησης τροφίμων ανάλογα με την διάταξη
1 αντλία παροχής 1000 λιτρων ανα ώρα
1 μηχανικό χρονοδιακόπτη ρεύματος
διάφορα συνδετικά τυπου ''ταφ'' (3) και γωνίες (8) καθώς,διακόπτες (6) κ.α. ανάλογα με την διάταξη
ξύλα για κατασκευή στηριγμάτων για τα βαρέλια μας ( πχ.παλλέτες)
6 χρυσόψαρα μεγέθους 10 εκατοστών
200 λίτρα χαλίκι, βότσαλο ή ελαφρόπετρα και 200 λιτρα αποχλωριωμένου νερού ( εγώ προτιμώ την ελαφρόπετρα βλεπε http://greekaquaponics.blogspot.com/2012/03/blog-post_08.html ).

ΒΗΜΑ 1ο
Παίρνουμε πρώτα το βάρέλι που προορίζουμε για δεξαμενή των ψαριών και κόβουμε ένα ορθογώνιο κομμάτι από τα πλάγια του βαρελιού. Προσέχουμε το κομμάτι αυτό να μην είναι πολύ μεγάλο με αποτέλεσμα να χαλάσει τη σταθερότητα της δομής του βαρελιού. Επίσης ΄θα βοηθούσε στη σταθερότητα εάν δεν κόβαμε όλες τις ''γραμμές'' του βαρελιού. Θέλουμε όμως να είναι όσο πιο μεγάλο γίνεται καθώς αυτό θα είναι το ''παράθυρο'' πρόσβασης μας στη δεξαμενή των ψαριών. διαστάσεις 85εκ με 30εκ εξαρτάται απο το είδος και το σχήμα του βαρελιού που θα βρεί ο καθένας. Τέλος τοποθετούμε το βαρέλι οριζόντια ( σε αυτό θα μας βοηθήσει ένα αλφάδι.) στο έδαφος με το κομμάτι που κόψαμε να βρίσκεται στο επάνω μέρος. Είναι σημαντικό να είναι τόσο η δεξαμενή όσο και τα κρεβάτια σε ορζόντια θέση και να μην υπάρχει κλίση καθώς έτσι εξασφαλίζεται η σωστή απορροή και διοχέτευση του νερού και των θρεπτικών συστατικών από και πρός τα κρεβατια.

ΒΗΜΑ 2ο
Παίρνουμε το δεύτερο βαρέλι που προορίζουμε για κρεβάτια και το κόβουμε κατα μήκος της μεγαλύτερης πλευράς στη μέση. Τα κομμάτια που θα προκύψουν θα τα τοποθετήσουμε σε σημείο πιο ψηλό δίπλα από τη δεξαμενή μας με το ανοικτό μέρος στραμμένο προς τα επάνω. Στην κάθετη προς το έδαφος μεριά του μισού βαρελιού που βρίσκεται κοντά στη δεξαμενή μας θα κάνουμε μία τρύπα περίπου πέντε εκατοστά από τον πάτο ( ειναι σημαντικό καθώς χρειαζόμαστε να παραμένει νερό καθόλη τη διάρκεια) από την οποία θα γίνεται η απορροή του νερού. Πρέπει ακόμα να κάνουμε μία τρύπα 2 εκατοστά από την κορυφή η οποία θα λειτουργεί σαν υπερχείληση και θα οδηγεί το παραπανίσιο νερό πίσω στη δεξαμενή σε περίπτωση που ειτε γεμίζει πιο γρήγορα απο οτι αδειάζει είτε υπάρξει πρόβλημα απορροής. Στις τρύπες που κάναμε θα προσαρμόσουμε κομμάτια από λάστιχο που θα οδηγούν στη δεξαμενή.








ΒΗΜΑ 3ο
Θα γεμίσουμε με χαλίκι ή βότσαλο ή ελαφρόπετρα εως επάνω τα κρεβάτια μας. Είναι σημαντικό να έχουμε πλύνει το μέσο που θα χρησιμοποιήσουμε γιατί μετά μπορεί να θολώσει το νερό και στο κάτω μέρος της δεξαμενής μας να γεμίσει σκόνη ή και χώμα. Κάποιοι πιστεύουν οτι αυτό δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό και είναι απλά σπατάλη νερού καθώς το σύστημα θα ισοροπήσει μόνο του έτσι κι αλλιώς. Προσωπικά θεωρώ οτι καλό είναι να ξεπλύνετε μόνο με νερό λίγο το μέσο που θα χρησιμοποιήσετε χωρίς όμως να γίνεται υπερβολή στην καθαριότητα. Επιπλέον καλό ειναι να έχετε φτιάξει καλά στηρίγματα για τα κρεβάτια σας, γιατί αφού γεμίσουν με το μέσο το βάρος θα είναι μεγάλο με αποτέλεσμα κάποιες φορές να ''ανοίξουν'' τα κρεβάτια μας και να χάσουν το αρχικό ημικυλινδρικό τους σχήμα, δημιουργώντας τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά προβλήματα. Ακόμη κατι που πρέπει να αναφέρω είναι οτι πρέπει εξαρχής να είστε σίγουροι για το που θα βάλετε το συστημά σας γιατί αφού το γεμίσετε νερό θα ζυγίζει πολλά κιλά..

ΒΗΜΑ 4ο
Θα γεμίσουμε το βαρέλι που χρησιμοποιούμε για δεξαμενή μας με νερό χωρίς χλώριο ή χλωραμίνες. Μετά θα τοποθετήσουμε την αντλία μας στη  δεξαμενή μας. Στην αντλία θα συνδέσουμε ένα λάστιχο το οποίο θα οδηγεί το νερό στην πλευρά του κάθε  κρεβατιού που βρίσκεται πιο μακριά απο τη δεξαμενή στο επάνω μέρος αυτής. Στο λάστιχο που ανεβάζει το νερό θα τοποθετήσουμε ένα ''ταφ'' και θα κάνουμε εκτροπή της επιπλέον ροής στη δεξαμενή μας( βλ http://greekaquaponics.blogspot.com/2012/03/blog-post_10.html ). Την αντλία μας θα την συνδέσουμε σε ένα μηχανικό ηλεκτρικό χρονοδιακόπτη που θα έχει χρονισμό 15 λεπτα λειτουργίας-γεμίσματος 45παύση- αποχεύτευση. Τώρα είμαστε έτοιμοι να ''στρώσουμε'' το συστημά μας ωστε να δεχτεί τα ψάρια μας. 


(συγχωρέστε με για τα άσχημα σχήματα αλλά δεν τα πάω καλά με την ζωγραφική)
Για οποιαδήποτε απορία παρακαλώ γράψτε στα σχόλια και θα προσπαθήσω να απαντήσω το ταχύτερο δυνατό.
Υ.Γ. Σας χρωστάω πως βρίσκουμε αποχλωριωμένο νερό και πως ''στρώνουμε'' το συστημά μας. Επιφυλάσσομαι σε επόμενη ανάρτηση!

34 σχόλια:

  1. πόσα φυτά μπορούμε να φυτέψουμε σε αυτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ σε ένα παρόμοιο σύστημα είχα φυτέψει ταυτόχρονα 4 ντομάτες πομοντορο, 2 κολοκυθιές, 4 αγγουριές, 1 πεπονιά, 1 καρπουζιά, 1 πιπεριά, 1 μελιτζανα, 6 φασολιές και 2 φράουλες. Σε γενικές γραμμές πρέπει να έχεις στο μυαλό σου οτι οφειλεις να εκμεταλευτείς στο έπακρο τον κάθετο χώρο. Άν φυτέψεις για παράδειγμα κανονικές ντοματιές (θαμνώδεις) τότε το πιθανότερο είναι οτι θα απλωθούν σε όλο το κρεβάτι και δεν θα μπορείς να φυτέψεις τιποτα άλλο... Ακόμα πρέπει να γνωρίζεις οτι τα φυτά δεν εχούν ανάγκη να ανταγωνιστούν για νερό ή θρεπτικά συστατικά καθώς αυτά τους παρέχονται άφθονα οπότε μπορούμε να φυτέψουμε πολύ πιο κοντά τα φυτά μας από οτι στην συμβατική καλλιέργεια. Πρέπει απλά να κάνουμε καλή διαχείριση του κάθετου χώρου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραίο άρθρο! Ανυπομονώ για τις αναρτήσεις που υποσχέθηκες! όμως τι κόστος έχει όλο αυτό; Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ Νίκο! Θα προσππαθήσω να γράψω τις αναρτήσεις όσο πιο γρήγορα μπορώ. Το κόστος εξαρτάται απο το τι θα αγοράσεις αλλά μια ενδεικτική τιμή είναι 145 Euro . Αναλυτικά 14 Euro για την αντλία, 12 Euro για τον χρονοδιακόπτη, από 0-40 Euro ανάλογα με το μέσο (0 Euro βότσαλο από παραλία 40 Euro ελαφρόπετρα), 50 Euro τα δυο βαρέλια, 30 Euro τα μεγάλα χρυσόψαρα, 10 Euro λοιπά έξοδα. Οι τιμές αλλάζουν από περιοχή σε περιοχή... Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε υλικά που ήδη έχετε( εάν έχετε. εγώ ευτυχώς είχα αρκετά εξαρχής). Στηρίζουμε την ανακύκλωση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πολουν κατι αντλιες μικρες με 20 ευρω και δεν αναεβαζουν το νερο πανω απο 1 μετρο και εκει ισα που τρεχει

      Ποια αντλια εχεις αγορασει εσυ?

      Διαγραφή
    2. Η αντλια που πήρα είναι η ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΗΣ SEN HJ-1541 με μεγιστη παροχή Q= 1500L/h και μανομετρικό στα 2 μέτρα. την είχε στο http://www.petcumulus.gr στα 17 ευρώ. τώρα είδα και έχει μικρότερης παροχής http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=2270

      Διαγραφή
  5. Πολυ ωραια αναρτηση... Θελω να ρωτησω ποση ωρα πρεπει να μενει το νερο στο κρεβατι? ο κυκλος που κανει το νερο ειναι 24ωρος η το βραδυ πρεπει να μενει αδειο απο νερο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ Δαμιανέ. ο κύκλος που κάνει το νερό είναι 15 λεπτά γεμίζει και τα υπολοιπα 45 λεπτά αδειάζει σιγα-σιγα. Αυτό γίνεται όλο το 24ωρο για λόγους οξυγόνωσης του νερού. Αν χρησιμοποιήσεις μια καλή αεραντλία θα μπορούσες να κλείνεις την αντλία το βράδυ για να γλιτώσεις ίσως και το θορυβο του νερού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. http://www.facebook.com/media/set/?set=a.2624270893471.143305.1456205645&type=3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. http://www.facebook.com/media/set/?set=a.2314500029393.135419.1456205645&type=3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Moy vgazei: This content is currently unavailable
    The page you requested cannot be displayed right now. It may be temporarily unavailable, the link you clicked on may have expired, or you may not have permission to view this page.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρειάζεται λογαριασμό στο Facebook για να δείτε το σύνδεσμο που έβαλε ο Ανώνυμος Apr 24, 2012 02:22 PM. Είναι φωτογραφίες ενός πολύ ωραίου συστήματος ενυδρειοπονίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. kai emeis pou den mas aresei to facebook kai dn exome logariasmo pos 8a ta doume dld?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν γνωρίζω αν είναι ο ιδιοκτήτης του προφίλ του facebook ο Ανώνυμος που δημοσίευσε το σύνδεσμο, αλλά θα προσπαθήσω να επικοινωνήσω μαζί του για να ζητήσω την άδεια να αναδημοσιεύσω τις φωτογραφίες του στο μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Yπαρχει κάποιος που θα μπορούσε να το εγκαταστήσει αν "τα χέρια μας δεν πιάνουν";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. pou vriskesai na doume an yparxei kaneis konta na se voi8isei

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Στην περιοχή Σχοινια Μαραθώνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μας ενδιαφερει παρα πολυ ολο αυτο το συστημα,μηπως
    θα μπορουσαμε να ερθουμε ωα το δουμε απο κοντα?Μενουμε στο κεντρο της Αθηνας.
    Αγγελικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αν υπάρχει κάποιος που έχει κάποιο σύστημα και μένει κοντά στην Αγγελική θα τον παρακαλούσα να έρθει σε επαφή μαζί της. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το έστησα και λειτουργεί τέλεια.
    Το αποτέλεσμα εδώ : http://www.youtube.com/watch?v=H_gau3NLLf4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Συγχαρητήρια Bell πολύ ωραίο σύστημα με άριστη ανάπτυξη! Είδα οτι προσέθεσες και ένα κουβά στο σχέδιο. Έχεις βάλει duckweed μέσα, είναι κάποιο είδος φίλτρου ή είναι ένα δοκιμαστικό deep water culture; Θα με ενδιέφερε να μοιραστείς τις εντυπώσεις σου και να μας πείς λίγο για την πορεία του συστηματος απο το ξεκίνημα... Εάν βέβαια το επιθυμείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το σύστημα στήθηκε λίγο πριν το Πάσχα 2012.
    Για υπόστρωμα των φυτών έβαλα μια στρώση χαλίκι και πάνω χαλίκια αργίλου. Η άργιλος είναι καλό υλικό ευκολοδούλευτο μεν ακριβό δε αλλά φυτά που παίρνουν ύψος θέλουν στήριγμα αλλιώς τα παίρνει ο αέρας.
    το στρώσιμο χωρίς ψάρια πήρε περίπου ένα μήνα. Δεν χρησιμοποίησα έτοιμα παρασκευάσματα για την ανάπτυξη των βακτηριδίων αλλά μόνο 500ml ούρα τα οποία έριξα στην δεξαμενή των ψαριών σε τρις δόσεις ανά 10ημερο.
    Το ph του νερού ήταν 7.6. προσπάθησα να το ρίξω με χυμό λεμονιού και ξίδι αλλά χωρίς αποτέλεσμα και το άφησα όπως ήταν.
    Από την πρώτη μέρα φύτεψα πέντε ρίζες βασιλικό. Όσο διαρκούσε το στρώσιμο η ανάπτυξη τους ήταν μηδενική αλλά όταν έστρωσε άρχισαν και αυτά να αναπτύσσονται.
    Τα πρώτα ψάρια που έβαλα ήταν τέσσερα χρυσόψαρα μεγέθους περίπου 5cm (τώρα έχουν φτάσει τα 15 cm περίπου). Αρχές Ιουνίου πρόσθεσα 7 μεγάλα τιλαπια αλλά δυστυχώς σε διάστημα 4 μηνών σταδιακά έχω χάσει τα 6. τα συμπτώματα που παρουσίαζαν ήταν τα ίδια. Κολυμπούσαν στην επιφάνεια του νερού και έβγαζαν κόκκινες κηλίδες στο δέρμα τους. Δεν έψαξα τα αίτια αλλά πιθανόν να χρειάζονταν μεγαλύτερη δεξαμενή.
    Η τροφή των ψαριών είναι μαρούλια, αγγούρια, καρότα και μια έτοιμη τροφή (δώρο) για τσιπούρα-λαβράκι.
    Τα φυτά που έχω βάλει μέχρι τώρα με θετικά αποτελέσματα είναι βασιλικός, σέλινο, μαιντανος, πιπεριες, κρεμιδι, καρότο. Σε ανάπτυξη είναι τα λαχανα, μπροκολο, κουνουπιδι. Πιάνουν λίγη πράσινη κάμπια αλλά αφαιρείται εύκολα.
    Αποτυχία είχα με τις μελιτζάνες. Ενώ αναπτύσσονταν κανονικά και εμφανίστηκε καρπός γεμίσανε με μελίγκρα και μυρμήγκια. Προσπάθησα με ένα διάλυμα νερό-σαπούνι-οινόπνευμα να τα εξοντώσω χωρίς αποτέλεσμα.
    όσο αναφορά για τον κουβά επειδή κάποια στιγμή το νερό στη δεξαμενή ήταν πολύ θολό και μύριζε κάπως έφτιαξα φίλτρο χρησιμοποιώντας τον κουβά και πλαστική σήτα για παράθυρα. Το αποτέλεσμα ήταν νερό πεντακάθαρο χωρίς μυρουδιές.
    Σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος. Για ανθρώπους που πιάνουν τα χέρια τους και τους αρέσουν οι πατέντες είναι ότι πρέπει. Ελπίζω Θεού θέλοντας και τρόικας επιτρεποντος να προχωρήσω σε κάτι μεγαλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πολύ ωραία περιγραφή! Εύχομαι να προχωρήσεις σε κάτι μεγαλύτερο! Για τα ψάρια που πεθαίνουν !) απο που πήρες τα ψάρια; 2)τι παραμέτρους του νερού έχεις; 3) πρόσθεσε τυροκομικό ή αλάτι για ενυδρείο 2-4 κουταλιες της σούπας και αύξησε την θερμοκρασία της δεξαμενής σου. Γενικά τα τιλάπια είναι πιο ευάλωτα ψάρια από τα χρυσόψαρα. Σε ένα σύστημα 200 λίτρων μπορείς να βάλεις από 3-12 τιλάπια χωρίς προβλήματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αντώνη τα τιλαπια μου τα έδωσε ο κύριος Βαγγέλης Γείτονας (www.eelgeitonas.com) ο μοναδικός που βρήκα στην Ελλάδα (google search) και σε απόσταση 5km από το χωριό μου!!! Ίσως να τα έχασα επειδή δεν πρόσεξα πολύ το νερό. Προς το παρόν θα συνεχίσω με χρυσόψαρα. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κύριοι,
    είμαι καθηγητής μέσης εκπαίδευσης στο Λύκειο Φυλής, και πρόκειται να εφαρμόσω στο σχολείο μου ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενυδρειοπονιας. η καλύτερη επιλογή για τα ψάρια που θα χρησιμοποιήσω είναι τα τιλαπια. Θα σας παρακαλούσα αν μπορείτε να με πληροφορήσετε που μπορώ να βρω ζωντανά τιλαπια, για την παραπάνω εργασία, και τι θα πρέπει να προσέξω για να δουν οι μαθητές την ανάπτυξη φυτών και ψαριών ταυτόχρονα. οποιαδήποτε πληροφορία από εσάς θα ήταν καταλυτική για την επίτευξη του προγράμματος.
    Με εκτίμηση,

    ΤΑΓΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
    ΦΥΣΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Νομίζω ότι μπορειτε να βρείτε κάποιες πληροφορίες στο site αλλα μπορείτε να ρωτήσετε και πιο συγκεκριμένες ερωτησεις. Για τα τιλαπια υπαρχουν πληροφορίες στο καταλληλο θεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αντώνη σε χαιρετώ και εγώ με τη σειρά μου και σε συγχαίρω για την εξαίρετη προσπάθειά σου.

    Θέλω να ρωτήσω, αν εφαρμόσουμε τη διάταξη του απλού συστήματος που περιγράφεις, αλλά αντί για βαρέλι 200 lt, χρησιμοποιήσουμε παλετοδεξαμενή 1.000 lt, και θέλουμε να εφαρμόσουμε το σύστημα πλημμυρίδας-άμπωτης, με χρονοδιακόπτη 15 min λειτουργία, 45 min παύση, η ονομαστική τιμή της αντλίας που χρειαζόμαστε, είναι 6.000 lt/h, οπότε και δεν συμφέρει και πρέπει να πάμε αναγκαστικά σε σταθερή ροή;

    Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. cool_b σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Το κόστος για να βάλεις μία αντλια 6000 λιτρων να δουλευει 15 λεπτα κάθε ώρα και μια αντλια 1500 λιτρων να δουλευει συνέχεια είναι παραπλήσιο απο αποψη κατανάλωσης ρεύματος... Οπότε ερχόμαστε στο αρχικό κόστος της αντλίας που είναι αρκετα μεγαλύτερο σε αυτην των 6000 ( απο 50 ευρώ περίπου και πάνω). Όσο μεγαλύτερο είναι το σύστημα τόσο πιο δύσκολο είναι να εφαρμόσεις τους χρονοδιακόπτες... Οι επιλογές που έχεις είναι οι εξής: 1) να αγοράσεις μία αντλια 6000 και να το κανεις με χρονοδιακόπτη 2)να αγοράσεις μια αντλία 1500 και να το κανεις συνεχούς ροής 3) να αγοράσεις μια αντλία 1500 και να το κανεις συνεχούς ροής ΜΕ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΣΙΦΩΝΙΑ 4) να αγοράσεις μια αντλία 1500 και να το κανεις με χρονοδιακόπτη με χρονισμό 30 min λειτουργία, 30 min παύση 5) να χρησιμοποιήσεις 2 αντλίες των 1500 που θα δουλεύουν εναλλαξ ( αυτό θα προσφέρει και μικρή αλλαγή στη στάθμη του νερόυ.)

    Η αλήθεια είναι οτι η χρήση χρονοδιακόπτη με κάνει να νιώθω(εμένα προσωπικά) οτι έχω πιο μεγάλο έλεγχο πάνω στο συστημα μου και ας αναγκάζομαι να χρησιμοποιώ λιγότερα ψάρια) Ξέρω θεωρούνται αναξιόπιστοι αλλα εγώ με ένα μηχανικό χρονοδιακόπτη ( πολύ φθηνό) λειτουργούσα το συστημα μου για 3 χρόνια χωρίς πρόβλημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αντώνη, ένα μεγάλο ευχαριστώ για την απάντησή σου και για το χρόνο σου.

    Θα το μελετήσω λίγο γιατί πραγματικά δεν το περίμενα να έχω τόσες επιλογές.

    Με τη βοήθειά σου μέσα από το blog και Θεού θέλοντος, ελπίζω σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να έχω καλά νέα να σου πω, γιατί θα το κάνω σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ό,τι χρειαστείς μην διστάσεις να ρωτήσεις... Θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω όσο μπορώ... Περιμένω νέα σου...

      Διαγραφή
  28. Πειράζει αν η τρόμπα δεν παίρνει το νερό απο τον πάτο αλλά από άλλο σημείο της δεξαμενής πιο ψηλά; Τα φυτά θα παίρνουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αν θελω να ειναι σταθερη η σταθμη του νερου και στο κρεβατι και στην δεξαμενη με τα ψαρια,θεωρητικα βαζω το συστημα σε λειτουργια και προσθετω νερο χωρις διακοπες ωστε να ειναι σταθερες οι σταθμες σθνεχεια,υπαρχει καποιο προβλημα με αυτη τη μεθοδο?θα χρειαστω καποια αεραντλια για να μπει στην γλαστρα για τις ριζες? τα σχολια δεν μου εμφανιζονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή

αναζητηση