Κυριακή 27 Μαΐου 2012

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ-ΠΑΡΑΣΙΤΟΚΤΟΝΑ 


Η χρήση χημικών εντομοκτόνων-παρασιτοκτόνων- μυκητοκτόνων ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ σε ένα σύστημα ενυδρειοπονίας γιατί πέρα από τα βλαβερά μικρόβια-παράσιτα ή έντομα θα εξοντώσει και τα ωφέλιμα βακτήρια (νιτροποιητικά κ.α) αλλά και πολύ πιθανόν τα ψάρια μας. Παρά το γεγονός ότι και αυτά τα επιβλαβή έντομα/παράσιτα αποτελούν μέρος του μικρού οικοσυστήματος που έχετε φτιάξει, υπάρχουν τρόποι για να απαλλαγείτε  από αυτά. Υπάρχουν κάποια διαλύματα που στόχο έχουν κυρίως να απωθήσουν, παρά να εξοντώσουν τα παράσιτα. Τα διαλύματα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν στα φύλλα (εσωτερικά-εξωτερικά) του φυτού και να καλυφθεί ολόκληρο το φυτό. Ακόμη θα πρέπει να εφαρμόζονται όταν δεν υπάρχει έντονο ηλιακό φως, καθώς τα σταγονίδια πάνω στα φύλλα μπορεί να λειτουργήσουν σαν μικροί μεγεθυντικοί φακοί και εστιάζοντας τις ακτίνες του ηλίου να κάψουν το φύλλο. Επιπλέον καλό είναι να αποφεύγουμε να ψεκάζουμε τα άνθη γιατί τα διαλύματα αυτά είναι ικανά να απωθήσουν τις μέλισσες και έτσι να χρειαστεί να κάνετε την επικονίαση με το χέρι. 


σκορδοΔΙΑΛΥΜΑ ΣΚΟΡΔΟΥ  
Συνταγή 1
Λιώστε 4-5 σκελίδες σκόρδο μέχρι να γίνουν αλοιφή. Βάλτε την αλοιφή σκόρδου σε ένα λίτρο νερό και ανακατέψτε πολύ καλά. Φιλτράρετε με ένα σουρωτήρι και τοποθετήστε το διάλυμα σε ένα ψεκαστήρι. 


Συνταγή 2
Βάλτε 4-5 σκελίδες σκόρδο μέσα σε ένα μικρό μπουκάλι (500ml) με ελαιόλαδο και αφήστε το στον ήλιο για 7-12 ημέρες. Διαλύστε 2 κουταλάκια του γλυκού από το διάλυμα με το ελαιόλαδο σε ένα λίτρο νερό. Ανακινείστε πολύ καλά και ψεκάστε. Κατά την διάρκεια του ψεκασμού ανακινείτε το ψεκαστήρι σε τακτά χρονικά διαστήματα για να γίνεται καλύτερη κατανομή του υλικού.




ΔΙΑΛΥΜΑ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ
Διαλύουμε 2-3 κουταλάκια του γλυκού πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό και ανακινούμε καλά πρίν το τοποθετήσουμε στο ψεκαστήρι.




ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ
Για να το χρησιμοποιήσουμε διαλύουμε 1 μέρος εκχυλίσματος τσουκνίδας σε 10 μέρη νερό και το ψεκάζουμε στα φύλλα των φυτών.










ΔΙΑΛΥΜΑ ΜΕΛΑΣΑΣ
Διαλύουμε μία κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό, προσθέτουμε δύο σταγόνες από καθαριστικό πιάτων (κάποιοι προτιμούν πράσινο σαπούνι) και ψεκάζουμε στα φύλλα. 






Για το πώς παράγεται το εκχύλισμα τσουκνίδας και περισσότερες πληροφορίες για την μελάσα θα βρείτε σε προηγούμενη ανάρτηση εδώ
 
Αυτά τα διαλύματα δεν είναι τοξικά ούτε για τα ψάρια μας ούτε και για τα ωφέλιμα βακτήρια και κατ'επέκταση μπορείτε να τα εφαρμόζετε ακόμη και καθημερινά... Κατά τη γνώμη μου ανώτερο από όλα θεωρώ το διάλυμα μελάσας που και προστατευτικά λειτουργεί και ενισχυτικά για την ανάπτυξη των φυτών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αναζητηση