Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Aquaponics: Ο απόλυτος αειφορικός συνδυασμός γεωργίας και ιχθυοκαλλιέργειας

Aquaponics: Ο απόλυτος αειφορικός συνδυασμός γεωργίας και ιχθυοκαλλιέργειας


Μια αναζήτηση στο Google για τον σχεδόν άγνωστο ακόμη στην Ελλάδα όρο aquaponics φέρνει 238.000 αποτελέσματα, σηματοδοτώντας το ήδη αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη νέα τάση στην αειφορική καλλιέργεια. Από την ίδια πηγή διαπιστώνει κανείς ότι αυτό που για την Ελλάδα είναι άγνωστη λέξη, για άλλες χώρες αποτελεί όχι μόνο μια καινοτόμα μέθοδο, αλλά και μια καλή ευκαιρία για business. Στην Αυστραλία υπάρχουν εταιρείες που ασχολούνται αποκλειστικά
με το θέμα, το ίδιο και στις ΗΠΑ, με μερικές από τις ηγέτιδες επιχειρήσεις του κλάδου να έχουν έδρα στο Milwaukee. Η Ευρώπη πάλι φαίνεται να έχει μείνει πίσω, υπάρχει ωστόσο μια χαρακτηριστική περίπτωση που τράβηξε την προσοχή των Νew York Times, κυρίως για την αποτελεσματικότητα της σε επίπεδο παραγωγής. Στα Lowlands της Σκωτίας, ένας παλιός πυροσβεστικός σταθμός, που δωρίστηκε στην κοινότητα του Μoffat έναντι του συμβολικού ποσού της μιας πένας, έχει μετατραπεί σε αυτό που πρέπει να είναι η φάρμα του μέλλοντος. Χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνολογία, η φάρμα Moffat θα παράγει τόνους ψάρια και λαχανικά χρησιμοποιώντας έναν χώρο όχι μεγαλύτερο από αυτόν που θα καταλάμβανε ένα μικρό εργοστάσιο. 
Η aquaponics είναι ένας θαυματουργός συνδυασμός υδατοκαλλιέργειας, ιχθυοκαλλιέργειας και υδροπονίας και προτείνεται κυρίως για urban farming, δηλαδή αστική γεωργία, αφού μπορεί να εφαρμοστεί σε ταράτσες, κήπους και αυλές. Στα ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί ως υδατοπονία ή ακόμη καλύτερα ως ενυδρειοπονία, αφού κυρίαρχο μέρος του εξοπλισμού είναι τα ιδιότυπα ενυδρεία. Τα απόβλητα των ψαριών εξασφαλίζουν θρεπτικά στοιχεία στα φυτά, που σε αντάλλαγμα φιλτράρουν το νερό στο οποίο ζουν τα ψάρια. Τα υλικά από το κόψιμο των φυτών κομποστοποιούνται για να μετατραπούν σε τροφή για τα σκουλήκια, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν τροφή για τα ψάρια και έτσι ο κύκλος ολοκληρώνεται πλήρως. Η φάρμα Moffat ανήκει στο μη κερδοσκοπικό οργανισμό Aquaponics UK και σύμφωνα με τον ιδρυτή του Charlie Price μόλις ένα κιλό ψαροτροφής παράγει τουλάχιστον 50 κιλά λαχανικών ή 0,8 κιλά ψαριών!


ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
ΤΟΜΟΣ 3, ΤΕΥΧΟΣ 34  7 Οκτωβρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αναζητηση