Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΟΓΚΟΥ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΨΑΡΙΩΝ ΠΡΟΣ ΟΓΚΟ ΚΡΕΒΑΤΙΩΝ

Αναλογία όγκου δεξαμενής ψαριών προς όγκο κρεβατιών
Κάποιος αναγνώστης ρώτησε πόσα κρεβάτια μπορεί να χρησιμοποιήσει ανά δεξαμενή. Η απάντηση είναι εξαρτάται…
Εξαρτάται από:
  • είδος των ψαριών (κάποια ψάρια παράγουν περισσότερη αμμωνία από άλλα)
  • το μέγεθος-βάρος των ψαριών στη δεξαμενή μας (βλ. το φόρτωμα του συστήματος μας με ψάρια)
  • τη συχνότητα που ταΐζουμε τα ψάρια μας ( όσο πιο συχνά τα ταΐζουμε τόσο περισσότερη αμμωνία παράγεται)
  • την περιεκτικότητα της ψαροτροφής σε πρωτεΐνη
  • το είδος των φυτών που έχουμε στα κρεβάτια μας (κάποια φυτά π.χ. τα μαρούλια έχουν μικρότερες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά από άλλα π.χ. ντομάτα)
  • την δύνατότητα φιλτραρίσματος των κρεβατιών μας, ή την ύπαρξη ή όχι βιοφίλτρου (είδος συστήματος)
Πρακτικά το πόσα φυτά μπορεί να υποστηρίξει μία δεξαμενή και κατ’ επέκταση πόσα κρεβάτια εξαρτάται από την δυνατότητα να παραχθούν αρκετά νιτρικά από την δεδομένη δεξαμενή ψαριών (αυτό εξαρτάται από το φόρτωμα της δεξαμενής και την υποστήριξη, ενδεχομένως ενός υψηλού φορτώματος...) Άλλο ένα παράγοντα αποτελεί και το γεγονός ότι ένα ενυδρειοπονικό σύστημα (aquaponics) αρχίζει να ωριμάζει μετά από έξι μήνες και φτάνει σε πλήρη ωριμότητα και μέγιστη παραγωγή νιτρικών μετά τα δύο χρόνια. Οπότε μπορείτε να ξεκινήσετε με λίγα και να προσθέσετε στην πορεία επιπλέον κρεβάτια, όταν θα ωριμάσει το σύστημα σας χωρίς να χρειάζεται να αλλάξετε ούτε το φόρτωμα ούτε την τροφή.


 Όπως καταλαβαίνεται αυτή η αναλογία εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες και η προσπάθεια να κάνω γενικεύσεις ενέχει τον κίνδυνο να σας οδηγήσω σε λάθος αποτελέσματα. Επειδή όμως σίγουρα κάποιος θα ρωτήσει κάποιο παράδειγμα ή γενικό κανόνα, θα τολμήσω να γράψω κάποιες ενδεικτικές αναλογίες χωρίς όμως να είναι δεσμευτικές… Σε συστήματα που τα κρεβάτια περιέχουν κάποιο μέσο μία αναλογία όγκου δεξαμενής προς όγκο κρεβατιών 1:1 έως 1:2 είναι αποδεκτή, ενώ για ένα σύστημα χωρίς μέσο π.χ. σύστημα σχεδίας μια αναλογία της τάξεως 1:2 έως 1:4 είναι αποδεκτή με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ένα αποδοτικό βιολογικό φίλτρο που θα απομακρύνει στέρεα απόβλητα. Τελειώνοντας, θα ήθελα να τονίσω ξανά ότι ο ασφαλέστερος τρόπος είναι να ξεκινήσετε (με τα λιγότερα κρεβάτια) με μία αναλογία 1:1 αλλά να έχετε προβλέψει την πιθανή προσθήκη κρεβατιών στο μέλλον… Κάνουμε μετρήσεις πειραματιζόμαστε και επιχειρούμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αναζητηση