Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΠΟΝΙΑΣ (ΥΔΑΤΟΠΟΝΙΑ, AQUAPONICS)

Η καλλιέργεια των φυτών και των ψαριών μέσω της ενυδρειοπονίας είναι εύκολη τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά. Τα συστήματα ενυδρειοπονίας δεν χρησιμοποιούν χημικές ουσίες, και απαιτούν περίπου το 10 τοις εκατό του νερού που χρησιμοποιείται στην συμβατική καλλιέργεια. Τα συστήματα είναι κλειστά -- δηλαδή μόλις γεμίσουν με το νερό τους, μόνο ένα μικρό ποσό εισάγεται έκτοτε στο σύστημα για να αντικαταστήσει το εξατμισμένο νερό ή για να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τα ψάρια μας. Αλλά πώς μπορεί ένα βασισμένο στο νερό σύστημα να χρησιμοποιεί λιγότερο νερό από τη συμβατική καλλιέργεια;

Η απάντηση είναι η συνεχής επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση του νερού μέσω φυσικών βιολογικών διαδικασιών. Βασικά, τα απόβλητα από τα ψάρια παράγουν φυσικά βακτηρίδια που μετατρέπουν τα απόβλητα όπως την αμμωνία σε νιτρικό άλας. Αυτό το νιτρικό άλας απορροφάται έπειτα από τα φυτά ως πηγή θρεπτικών ουσιών. Η βασική αρχή της ενυδρειοπονίας είναι να τεθούν τα απόβλητα σε χρήση.

Ας ρίξουμε μια ματιά στη διαδικασία βήμα προς βήμα:

 • Τα ψάρια που ζουν στις δεξαμενές εκκρίνουν τα απόβλητα και εκπνέουν αμμωνία στο νερό. Η αμμωνία είναι τοξική για τα ψάρια σε υψηλές συγκεντρώσεις, έτσι πρέπει να αφαιρεθεί από τις δεξαμενές ψαριών για να παραμείνουν τα ψάρια  υγιή.
 • Το γεμάτο αμμωνία νερό υποβάλλεται σε επεξεργασία από χρήσιμους τύπους βακτηριδίων όπως τα Nitrosomonas και Nitrobacter (νιτροτροποποιητικά βακτήρια). Τα Nitrosomonas μετατρέπουν την αμμωνία σε νιτρώδη, ενώ τα Νitrobacter μετατρέπουν τα νιτρώδη σε νιτρικά άλατα. Και τα δύο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα για τα φυτά.
 • 
  ο κύκλος του αζώτου
  

 • Το γεμάτο νιτρικά νερό εισάγεται στα υδροπονικά αναπτυσόμενα φυτά (φυτά που μεγαλώνουν χωρίς χώμα). Αυτά τα φυτά τοποθετούνται σε ''κρεβάτια'' που κάθονται στις σκάφες που γεμίζουν με το νερό, και το νερό ενισχύεται από το νιτρικό άλας που εξάγεται από τα απόβλητα ψαριών. Οι γυμνές ρίζες των φυτών κρέμονται μέσω των τρυπών των κρεβατιων μέσα στο γεμάτο θρεπτικά συστατικα νερό.
 • Οι ρίζες των φυτών απορροφούν τα νιτρικά άλατα, τα οποία ενεργούν ως πλούσια σε θρεπικα συστατικά τροφή για τα φυτά. Αυτά τα νιτρικά άλατα, που προέρχονται από τα κόπρανα των ψαριών, τα άλγη και την  τροφή ψαριών που αποσυντίθεται, κανονικά θα αυξάνονταν σε τοξικά επίπεδα στις δεξαμενές των ψαριών και θα σκότωναν τα ψάρια. Αλλά αντ' αυτού, χρησιμεύουν ως το λίπασμα για τα φυτά.
 • Οι ρίζες των υδροπονικών φυτών λειτουργούν ως βιολογικό φίλτρο και δεσμεύουν την αμμωνία, τα νιτρικά άλατα, τα νιτρώδη άλατα και το φώσφορο από το νερό. Κατόπιν, το καθαρό νερό επανακυκλοφορεί πίσω στη δεξαμενήν με τα ψάρια.

Επειδή τα απόβλητα των ψαριών χρησιμοποιούνται ως λίπασμα, δεν υπάρχει καμία ανάγκη για χημικά λιπάσματα. Τα χρήματα και η ενέργεια που θα χρεαζόταν για να βάλουν αυτές τις χημικές ουσίες για να δουλέψουν κερδίζονται. Στην πραγματικότητα, η μόνη συμβατική μέθοδος καλλιέργειας που χρησιμοποιείται για να λειτουργήσει ένα σύστημα ενυδρειοπονίας είναι το ταΐσμα των ψαριών.

αναζητηση