Σάββατο 7 Απριλίου 2012

ΦΥΤΑ

Σε γενικές γραμμές ό,τι φυτα μπορούν να μεγαλώσουν υδροπονικά μπορούν να μεγαλώσουν και σε σε ένα ενυδρειοπονικό σύστημα. Συνήθως τα φυτά που το φαγώσιμο μέρος βρίσκεται στη ρίζα ( π.χ. Πατάτες, καρότα) φαίνεται να μην ευνοούνται από τη συνεχή παροχή νερού τόσο, όσο τα υπόλοιπα είδη φυτών. Κάποια φυτά τα πηγαίνουν καλύτερα από κάποια άλλα. Εδώ είναι μερικά απο αυτά:

Κρεμμύδια ( Allium Schoenoprasum)
ιδανικό pH: 6-7
απόσταση φυτέματος: 2-5εκ
ιδανική θερμοκρασία: 15-35 C
Τα φύλλα του μπορούν να φτάσουν τα 30-50εκ. ενώ οι βολβοί μπορούν να αποκτήσουν διάμετρο
1-10 εκ.Τα κρεμμύδια μπορούν να φυτευτούν με σπόρο κατευθείαν στο ενυδρειοπονικό σύστημα αρκεί να χρησιμοποιήσουμε ένα λεπτό κομμάτι βαμβάκι για να απλώσουμε τους σπόρους επάνω έτσι ώστε να μην παρασυρθούν από το νερό. Το χλωρό κρεμμύδι εχεί την ιδιομορφία οτι όσο κόβεις τα φύλλα του εκείνο ξαναβγάζει καινούργια. Αυτό σε συνδυασμό με την γρήγορη ανάπτυξη που χαρακτηρίζει την ενυδρειοπονια σημαίνει πως ένας βολβός κρεμμυδιού μπορεί να μας προσφέρει χλωρό κρεμμύδι πολλές φορές.

Σπανάκι (Spinacia oleracea)
ιδανικό pH: 6-7
απόσταση φυτέματος: 20-40 εκ.
Ιδανική θερμοκρασία: 5-20 C
Το σπανάκι μπορεί να μεγαλώσει έως 30 εκ. , συγκεκριμένα τα φύλλα του είναι από 2-30εκ. μακριά και 1- 15 εκ σε πλάτος. Το σπανάκι μπορεί να το έχετε όλο το χρόνο αρκεί να του παρέχετε σκιά και συνεχή υγρασία καθώς επίσης και να μην το αφήνετε να ανθίσει. Μπορεί να φυτευτεί όπως τα κρεμμύδια ή με έτοιμα φυτά.

Κόλιανδρο (Coriandrum sativum)
ιδανικό pH: 6-7,5
απόσταση φυτέματος: 8-15 εκ
ιδανική θερμοκρασία:10-25 C
To κόλιανδρο ανήκει στην κατηγορία των ετήσιων βοτάνων. Μεγαλώνει έως 50 εκ. ύψος. Μόλις η θερμοκρασία ανέβει θα ανθίσει γρήγορα. Φυτέυεται καλύτερα κατευθείαν στο κρεβάτι.






Μαϊντανός (Petroselinum crispum)
ιδανικό pH:5-6
απόσταση φυτέματος: 7-15εκ
ιδανική θερμοκρασία: 22-30 C
Χρειάζεται άμεσο ηλιακό φώς το χειμώνα ενώ όταν αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός χρειάζεται μερική σκιά. Τα φύλλα στη κορυφή είναι τα πιο γευστικά και αν δεν τον αφήσουμε να ανθήσει κόβωντας τα κορυφαία μέρη τότε θα έχουμε μαϊντανό όλο το χρόνο. Ο μαϊντανός είναι ευαίσθητος σε ασθένειες και παράσιτα.

Μαρούλι ( Lactuca sativa )
ιδανικό pH:6-7
απόσταση φυτέματος: 10-25εκ
ιδανική θερμοκρασία:15-20 C
Τα μαρούλια φυτεύονται το χειμώνα καθώς η ανάπτυξη τους ευνοείται από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Κόβωντας τα πρώτα φύλλα του μαρουλιού και όχι ολόκληρο μπορούμε να διατηρήσουμε περισσότερο καιρό τα μαρούλια μας και να έχουμε μαρούλι για τη σαλάτα μας για μήνες. Μπορούμε να φυτέψουμε και την άνοιξη έως τις αρχές του καλοκαιριού αρκεί να παρέχουμε σκία κατά τη διάρκεια της ημέρας και να υπάρχει κρύο αεράκι ώστε να μην ''βράσουν'' τα φυτά μας. Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή τότε τα μαρούλια τείνουν να γίνουν σκληρά και πικρά.

Μπρόκολο (Brassica oleracea)
ιδανικό pH: 6-7
απόσταση φυτέματος: 25-45 εκ.
ιδανική θερμοκρασία: 15-25 C
Το μπρόκολο φυτεύεται αποκλειστικά φθινώπορο- χειμώνα καθώς δεν μπορούν να δεχτούν καθόλου τις υψηλές θερμοκρασίες. Κόβουμε το κεφάλι προτού τα άνθη αρχίσουν να ανθίζουν και να γίνονται κίτρινα.



Ρόκα (Eruca sativa)
ιδανικό pH:6-6.8
απόσταση φυτέματος: 10-25 εκ.
ιδανική θερμοκρασία:4-25 C
Αποκτά ύψος 20-50 εκ. Προτιμάει κρύο και ηλιόλουστο καιρό. Όταν ανέβει η θερμοκρασία τα φύλλα γίνονται πικρά. Τα κορυφαία φύλλα είναι πιο νόστιμα.





                                                       Κάρδαμο (Nasturtium offinale)
ιδανικό pH: 6-7
απόσταση φυτέματος: 15-25 εκ.
ιδανικη θερμοκρασια:15-30 C
Το κάρδαμο μεγαλώνει γρήγορα σε υδατικό περιβάλλον αλλά τα πάει και πολύ καλά σε περιβάλλον που το νερό δεν είναι συνεχές. Γίνεται 15-40 εκ ύψος, χρειάζεται σχετικά υψηλή θερμοκρασία αλλά όχι άμεσο ηλιακό φώς. Μπορούμε να κόβουμε τα κορυφαία φύλλα για να έχουμε μεγαλύτερη συγκομιδή. Όταν ανθίσει τότε δεν πρέπει να τα τρώμε. Το κάρδαμο αφήνει παραφυάδες που μπορούν να δώσουν καινούργια φυτά. Μπορούμε να φυτέψουμε κάρδαμο από σπόρο ή από παραφυάδες. Φυτεύεται από μέσα Φθινοπώρου και διατηρείται έως την Άνοιξη.

             Κολοκύθι (Cucurbita moschata )
ιδανικό pH: 5,5-7,5
απόσταση φυτέματος: 25-50 εκ.
ιδανικη θερμοκρασια:21-35 C
To κολοκύθι χρειάζεται άφθονο ηλιακό φώς και ζεστό νερό. Απαιτεί αρκετά πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία ενυδρειοπονικό σύστημα και καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του κρεβατιού. Προσπαθήστε να τα φυτέψετε στις άκρες του κρεβατιού. Όταν κόβουμε τα κολοκυθάκια προτιμούμε να κόβουμε και ένα μέρος 2 εκ απο το κοτσάνι καθώς έτσι διατηρούνται καλύτερα και για περισσότερο καιρό.



                                                          Αγγούρι ( Cucumis sativus)
ιδανικό pH: 5,5-6,5
απόσταση φυτέματος: 20-40 εκ.
ιδανικη θερμοκρασια:18-25 C
H αγγουριά μπορεί να με κατάλληλη υποστήριξη να αναρριχηθεί γρήγορα. Όσο πιο μικρά κόβονται τα αγγούρια τόσο πιο πολλά θα κάνει η αγγουριά. Το φυτό προτιμάει το άφθονο ηλιακό φώς αλλά όχι τις πολύ ηψηλές θερμοκρασίες. Οι αγγουριές χρειάζονται υψηλές συγκεντρώσεις σε νιτρικά.





Καρπούζι ( Citrullus sp.)
ιδανικό pH: 5-6,5
απόσταση φυτέματος: 30-70 εκ.
ιδανικη θερμοκρασια:15-35 C
Χρειάζεται υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος αλλά και νερού και βλάπτεται από το κρύο. Απαιτεί άφθονο ηλιακό φώς με τουλάχιστον 6 ώρες άμεσης ηλιακής έκθεσης. Φυτεύονται με σπόρο κατευθείαν στο κρεβάτι. Επειδή η καρπουζιά απλώνει και μπορεί να καταλάβει ολόκληρο το κρεβάτι μπορείτε να φυτέψετε το φυτό στις άκρες και να κατευθύνετε τους βλαστούς εκτός κρεβατιού. Το καρπούζι είναι έτοιμο για να κοπεί όταν το χτυπάτε και ακούγεται σαν να είναι κενό απο μέσα.

Φασόλια (Pisum sativum)
ιδανικό pH: 5,5-6,5
απόσταση φυτέματος: 8-15 εκ.
ιδανικη θερμοκρασια:12-26 C
Είναι ανθεκτικό φυτό που μπορεί να αντέξει το κρύο αλλά ευδοκιμεί και σε θερμότερες θερμοκρασίες. Φυτεύονται και σαν σπόροι κατευθείαν στο κρεβάτι. Δεν προτιμούμε τα μαυρομάτικα φασόλια καθώς καταλαμβάνουν πολύ χώρο.






Μπάμια (Abelmoschus esculentus)
ιδανικό pH: 6-7,5
απόσταση φυτέματος: 20-50 εκ.
ιδανικη θερμοκρασια:21-35 C
H μπάμια προτιμάει το θερμό κλίμα. Μπορεί να γίνει μέχρι και 2 μέτρα σε ύψος. Ο καρπός της μπάμιας μπορεί να γίνει μέχρι 18 εκ αλλα είναι καλύτερα να τα κόβουμε όταν έιναι περίπου 8 εκ.. Όσο πιο γρήγορα τα κόβετε τόσο μεγαλύτερη η παραγωγή. Αν αφήσετε για πολύ καιρό τους καρπούς εκείνοι θα γίνουν σκληροί και ινώδεις ενώ και η παραγωγή θα καθυστερεί. Επειδή ο σπόρος είναι αρκετά μεγάλος μπορεί να φυτευτεί κατευθείαν στο κρεβάτι.

Καλαμπόκι (Zea mays)
ιδανικό pH: 5,5-7,0
απόσταση φυτέματος: 15-25 εκ.
ιδανικη θερμοκρασια:15-35 C
To καλαμπόκι έχει ένα μικρό σύστημα ριζών που απαιτεί συνεχή υγρασία. Αποδίδουν πολύ καλά σε ένα ενυδρειοπονικό σύστημα. Κάποια είδη μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 2,5 μέτρα γι' αυτό και χρειάζεται να έχετε κάποιο σύστημα υποστήριξης γιατί μπορεί να ξεπατωθούν από ισχυρό άνεμο.





Φράουλα (Fragaria sp.)
ιδανικό pH: 5-6,5
απόσταση φυτέματος: 20-50 εκ.
ιδανικη θερμοκρασια:15-25 C
Αντέχει το κρύο, δεν χρειάζεται έντονο άμεσο ηλιακό φώς. Τα φυτά φυτεύονται στο κρεβάτι όταν έχουν 3-4 φυλλαράκια. Μόλις βγούν οι αρκετοί πρώτοι καρποί κόβουμε τα υπόλοιπα άνθη έτσι ώστε τα θρεπτικα συστατικά να απορροφηθούν από τους καρπούς. Οι καρποί δεν πρέπει να βρέχονται γι' αυτό προσπαθείστε να βάλετε στην άκρη τα φυτά ώστε να κρέμονται έξω από το κρεβάτι οι καρποί.


Μελιτζάνα( Solanum melongena)
ιδανικό pH: 6-7
απόσταση φυτέματος: 20-40 εκ.
ιδανικη θερμοκρασια:20-32 C
Mπορούν να φτάσουν σε ύψος τα 40-150 εκ. Οι μελιτζάνες ευνοούνται απο το άφθονο ηλιακό φώς και δεν αντέχουν το κρύο.







Πιπεριά (Capsicum annuum)
ιδανικό pH: 5,5-6,5
απόσταση φυτέματος: 20-30 εκ.
ιδανικη θερμοκρασια:15-35 C
Χρειάζεται θερμό περιβάλλον και δεν αντέχει το κρύο. Κυκλοφορεί σε δίαφορα χρώματα. Αφαιρέστε τα πρώτα άνθη μέχρι να γίνει αρκετά μεγάλο το φυτό ώστε να έχετε στο μέλλον καλύτερη παραγωγή.



Ντομάτα (solanum lycopersicon L.)
ιδανικό pH: 5,5-6,8
απόσταση φυτέματος: 25-40 εκ.
ιδανικη θερμοκρασια:21-39 C
Xρειάζεται θερμό περιβάλλον και νερό για να αναπτυχθεί και δεν αντέχει το κρύο. Τα φυτά γίνονται 1-3 μέτρα σε ύψος ανάλογα με το είδος. Καλό είναι να προσπαθείτε να δώσετε ύψος στο φυτό σας κόβοντας τα κάτω κλαδιά όταν το φυτό φτάσει τα 40 εκ. ύψος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αναζητηση